Tall ship racet i halmstad

Om tallship races
 
Den 30 juni 2017 startade den internationella havskappsseglingen The Tall Ships Races i Halmstad med en ordentlig folkfest som pågick till 3 juli. Då seglade fartygen iväg från Halmstad med Kotka och Åbo i Finland i sikte. Därefter följde Klaipeda i Litauen och slutligen Szczecin i Polen.

The Tall Ships Races var en internationell havskappsegling för seglande och marina fartyg. Arrangör var Sail Training International (STI). Tävlingen samlar många fartyg från ett 20-tal länder och deltar gör fyra eller fem värdstäder.

2017 gick tävlingen i Östersjön. Med start i Halmstad 3 juli och förväntad målgång i Szczecin 5 augusti, tar tävlingen ca 1 månad. I Halmstad startar racet med en hejdundrande folkfest på kajen, där välkända artister, ståtliga fartyg, god mat och spännande aktiviteter förgyller evenemanget. Läs mer om programmet här.

Grundtanken med The Tall Ships Races är att skapa och främja kontakter mellan ungdomar från olika länder och bakgrund. Besättningarna på fartygen måste till minst hälften bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år, så kallade trainees. Många av de har ingen segelvana. Omkring 3000 till 4000 trainees deltar varje år.

Alla fartyg delas in i fyra klasser, A till D. I varje klass får de tre bästa fartygen pris, och det mest prestigefyllda priset tilldelas det fartyg vars besättning visat störst prov på god kamratskap och på bästa sätt knutit nya internationella kontakter. Vinnaren utses genom en omröstning bland fartygens besättningar. The Tall Ships Races är ett mycket prestigefullt evenemang, som i Halmstad kombineras med en folkfest fylld av musik, mat och upplevelser för alla åldrar.

2007 blev grundarna av tävlingen Sail Training International nominerade till Nobels fredspris för sitt arbete med att främja internationell förståelse och vänskap.