Om The Tall Ships Races

30 juni 2017 startar den internationella havskappsseglingen The Tall Ships Races i Halmstad och avslutas i Szczecin i Polen. Fartygen seglar via Kotka och Åbo i Finland och Klaipeda i Litauen med folkfest vid varje kaj.

The Tall Ships Races är en internationell havskappsegling för seglande och marina fartyg. Arrangör är Sail Training International (STI). Tävlingen samlar runt 100 fartyg från ett 20-tal länder och deltar gör fyra eller fem värdstäder.

2017 går tävlingen i Östersjön. Med start i Halmstad 3 juli och förväntad målgång i Szczecin 5 augusti, tar tävlingen ca 1 månad. I varje hamn blir det en fyra till fem dagar lång folkfest på kajen. Grundtanken med The Tall Ships Races är att skapa och främja kontakter mellan ungdomar från olika länder och bakgrund. Besättningarna på fartygen måste till minst hälften bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år, så kallade trainees. Många av de har ingen segelvana. Omkring 3000 till 4000 trainees deltar varje år.

Alla fartyg delas in i fyra klasser, A till D. I varje klass får de tre bästa fartygen pris, och det mest prestigefyllda priset tilldelas det fartyg vars besättning visat störst prov på god kamratskap och på bästa sätt knutit nya internationella kontakter. Vinnaren utses genom en omröstning bland fartygens besättningar. The Tall Ships Races är ett mycket prestigefullt evenemang, som i Halmstad kombineras med en folkfest fylld av musik, mat och upplevelser för alla åldrar.

2007 var Sail Training International nominerade till Nobels fredspris för sitt arbete med att främja internationell förståelse och vänskap.

Värdhamnar tall ships races 2017