YouTubes logotype
Spotifys logotype
Flickrs logotype

Tillgänglighet

Kommunala handikapprådet i Halmstad tillsammans med socialförvaltningen och den lokala handikapprörelsen hade tidigt ambitionen att det största evenemanget genom tiderna i Halmstad, The Tall Ships Races, skall vara tillgängligt för alla.

Under 2011 har en projektledare haft ansvaret för uppdrag, plan och genomförande. Arbetet har bedrivits i samverkan med The Tall Ships Race projekteam och en utsedd tillgänglighetsgrupp från det kommunala handikapprådet. Även en projektgrupp på Socialförvaltningen har funnits med i planeringen.

Tillgänglighet i Evenemangsområdet


Evenemangsområdet är ett flackt område utan större nivåskillnader. I området närmast centrala Halmstad har kran och järnvägsspår tagits bort och ytan asfalterats.
Dessa åtgärder har klart ökat framkomligheten.

Tillgänglighet och bemötande


Volontärer och andra aktörer under The Tall Ships Races har fått viss utbildning kring termer som funktionsnedsättning, funktionshinder och tillgänglighet. Men även bemötande av personer och funktioner i olika sammanhang har varit med i diskussionerna som hållits under våren och sommaren 2011.
Exempel på detta härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Toaletter anpassade för personer med funktionsnedsättning


Dessa kommer att finnas över hela området. Flera av dem kommer att vara låsta och nyckel kan avhämtas i närheten. Skylt på dörren anvisar var.
Detta gör vi för att det skall hållas så rent som möjligt och att dessa endast används av personer som behöver denna typ av toalett.

Parkering för personer med funktionsnedsättning.


Sibiriegatan/Ö hamnbassängen - i anslutning till yttre entrén till Ocean Square. Asfalt/Grus.
Marknadsgatan - i anslutning till Nissan Square. Grusunderlag.
Stuvaregatan - i anslutning till Maritim Square. Grusunderlag.
Avstånden är ca 50-100 meter till evenemangsområdet.
Järnvägsspår som ligger i marknivå behöver passeras på några platser.
Parkeringstillstånd krävs för parkering på dessa områden.
Har man möjlighet att åka kollektivt/färdtjänst rekommenderas detta, då platserna är begränsade.
Parkeringsinformationöppnas i nytt fönster

Färdtjänst


I området finns tre hållplatser för färdtjänst.
Till dessa platser kan man beställa framkörning eller upphämtning:
TSR Sibiriegatan -  i anslutning till till Ocean Square.
TSR Slakterigatan -  i anslutning till Nissan Square.
TSR Stuvaregatan - i anslutning Maritim Square.
Kartaöppnas i nytt fönster

Läktare anpassad för rullstol


Kommer att finns vid Ocean Stage, där det stora konserternaöppnas i nytt fönster, invigning och avslutning kommer att vara.

Seglingspaket med tillgänglighetsanpassade Kvartsita


Vi erbjuder dagsseglingar då du kan se de andra skeppen från havssidan och njuta av upplevelsen att segla. Ni seglar med Kvartsita som byggdes 1945 och är en svensk skonare. Kvartsita är tillgänglighetsanpassad för att ta ombord rullstolar.
Mer information och bokning på destinationhalmstad.selänk till annan webbplats.

Dövtolkning


Invigningöppnas i nytt fönster och prisceremoninöppnas i nytt fönster dövtolkas från scen. Kids Areaöppnas i nytt fönster kommer även att erbjuda dövtolkning under någon föreställning. Mer information genom kontakt med kultur på Kids Arealänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Guidade promenader


Två guidade promenader kommer att genomföras för personer som är i behov av extra information om området.
Fredag 5 augusti och Lördag 6 augusti. .
Börjar 10.00. Slut 11.00.
Utgår från infopoint Ocean Square och avslutas vid infopoint Maritim Square. Kartaöppnas i nytt fönster
Ingen föranmälan.

Menyer i punktskrift


Vi hoppas att vi i samarbete med krögarna på området skall kunna erbjuda menyer i punktskrift.

Webbplatsen


Vi erbjuder både lättläst information om evenemangetöppnas i nytt fönster samt möjligheten att anpassa utseendet på sidan.

Youth Area


Helt plan yta.
En inspelningsstudio ligger lite ovan mark, en ramp finns.
Det finns en konstisbana. Ungdomar med rörelsehinder kan här använda en kälke.
Anpassad toalett för dig med rörelsehinder finns utanför. Den är låst, nyckel finns i receptionen på Youth Area.
Service finns tidvis på de olika stationerna.
Information om service kring tillgänglighet på Youth Area genom Björn 0703760324
Kartaöppnas i nytt fönster

Tillgänglighet avseglingsdagen.


Måndag den 8 augusti blir det avsegling med parad av alla fartyg. Start 13,00 från hamnen och sedan seglar de troligtsvis (vindar avgör) ut mot tyludden. Det väntas vara mycket bilar och personer utmed havssträckan till tylösand. Svärjarehålanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer att anvisas av teknik och fritidsförvaltningen som en lämplig plats för personer med funktionsnedsättning att ta sig till.  Dock bör man var ute i mycket god tid, då det förväntas bli mycket trafik under dagen. Parkeringstillstånd erfordras för parkering på de flesta platserna. Service till besökare med funktionsnedsättning, som vill se segelparaden, finns under tiden kl  12-16. Här finns även annan service som toaletter, kiosk.
Den som vill bada med ordinarie service, har inte möjlighet till det mellan 12-16.
Utanför Brottet / Simstadion finns också parkeringsplatser för bilar med tillstånd. Dock är det begränsat med hur mycket man ser. Lämpligt är här att ta sig in till badet, där man får en fin vy över havet. Där finns också service som toaletter, kiosk.  

Vårt tillgänglighetsarbete


Intresset för arbetet har varit stort och många aktörer har fått vara delaktiga i arbetet. Lärdomar har gjorts och tillgänglighet har varit något som varit aktuellt på ett sätt som aldrig tidigare i samband med ett stort evenemang i Halmstad. Efter avslutat evenemang kommer arbetet att utvärderas och dokumenteras i en rapport till Kommunstyrelse, Socialnämnd med flera.

Även den internationella tävlingsorganisationen STI, som ligger bakom The Tall Ships Races, har uppmärksammat och faktiskt berömt detta arbete.

Tanken är att detta projekt skall skapa förutsättningar för att Halmstads kommun skall kunna bli en tillgängligare turiststad.

Hinder under evenemanget


I området längst ut mot havet bedrivs dagligen affärsverksamhet. Under The Tall Ships Races öppnas detta område. Det innebär då att järnvägs och kranspår finns kvar längs ute i hamnen. Där det är som mest besvärligt att ta sig över spåren, kommer det att finnas gul kontrastmarkering på spåren. Där är man rekommenderad att gå över. I övriga området kan det finnas mindre hinder i form av kablar, slangar med mera.
Vissa platser och lokaler är inte tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga, då en del byggnader eller byggnationer inte kunnats anpassas för evenemanget.

Kontakt


Hasse Olsson
Projektansvarig tillgänglighet - The Tall Ships Races Halmstad 2011
Telefon: 070 - 51 46 856
E-post: hasse.olsson@halmstad.se
Sidan uppdaterad: 2011-08-01